Hoppa till innehåll

367 Sunniva

1953
*367 Sunniva byggdes av Moranäs varv, Saltsjöbaden åt Leif Hambreus, Stockholm.

Leif skriver:
Namnet Sunniva, som jag gav henne kommer faktiskt från Norges första helgon och hon var sjömännens skyddshelgon och finns avbildad både med staty och glasmålning i Trondheims domkyrka. Det tyckte jag därför var ett bra båtnamn. Om båten fortfarande finns i seglingsbart skick så måste helgonet uppenbarligen tagit hand om sin namne.

1953-1956
*367 Sunniva ägs av Leif Hambreus, Stockholm.

Epost från Leif Hambreus 2013-02-05:
Hej!
Jag har haft litet kontakt med Rolf Paulin och stimulerad av hans trevliga bok om stjärnbåten skickade jag några bilder från min egen ”stjärna” under tidigt 1950-tal till honom. Bilderna är tagna under seglingar på Baggensfjärden sommaren 1953 dvs hennes första sommar. Hos mig, liksom antar jag hos de flesta stjärngossar, har denna 100-åriga skapelse ett alldeles eget fack i seglarhjärtat med härliga minnen från tonårsperiodens seglatser. (Sedan min stjärnbåtstid har jag aldrig varit utan segelbåt och den femte Sunnivan i min serie, som jag är ägare till sedan 32 år är en Sparkman Stephens ritad Swan 40).
Rolf föreslog att jag skulle skicka bilderna också till Dig att arkiveras, om Du så tycker, bland dina foton på stjärnbåtens hemsida. Tyvärr har jag inte tillgång till originalnegativen så bilderna har kopierats och retuscherats med datateknik från papperskopior i fotoalbumet.
Skickar också med en kopia av mitt originalmätbrev, som kanske också kan ha ett visst antikvariskt intresse i samlingarna (?)
Med vänliga hälsningar
Leif

*367 Sunniva på Baggensfjärden 1953.
*367 Sunniva på Baggensfjärden 1953.
*367 Sunniva på Baggensfjärden 1953.

1956
*367 Sunniva ägs av R. Röhl, Stockholm.

1959
*367 Sunniva ägs av T. Karlén och Glemne i Stockholm. Båten övertogs senare av en syster.

????
*367 Sunniva skrotades av Karlén o Glemne långt senare. De ägde den hela tiden från 1959.

2015
Epost från Leif Hambreus:
Hej och varmt tack för julhälsningen! Roligt att intresset för stjärnbåten hålls vid liv.
Det föranledde mig att åter ta en titt på hemsidan och registret. Fann då att min f d båt (nr 367) namn, blivit felstavat. Det är Sunniva, (och inte Sunnviva som det står). Det kommer från Norges första helgon, Sankta Sunniva, som lär ha varit norska sjömännens skyddshelgon, och hon finns avbildad i Trondhjems domkyrka både med staty och glasmålning. Eftersom ”min” stjärnbåt fick behålla namnet hela sitt liv, jag hade kontakt med de se sista ägarna i slutet av 1900-talet, så kan det ju vara roligt att ha det rättstavat. Alla min egna båtar har sedan dess hetat Sunniva, den senaste med ordningsnummer 5, som dock har något större dimensioner (S&S Swan 40), i förhoppning att Sankta Sunniva fortsatt vakar över dem.
Bästa hälsningar och tack för Dina insatser att hålla stjärnbåtens anda vid liv!
Med önskan om en God Helg