1924
Pojkbåten Rita byggdes av Ängholmens varv åt E. Kjellberg, Göteborg och var en s. k. pojkbåt som blev ”omklassad” och mättes in som stjärnbåt på 1940-talet för att fylla behovet av juniorbåtar när freden kom efter andra världskriget. Uppgiften om byggår i registret (1924) verkar bekräfta detta. Pojkbåtarna kan betraktas som en samling prototyper innan Joyce till sist valdes som mall för stjärnbåten. *312 hade 18 bord medan en stjärnbåt har 20 bord. Båten var byggd för att vara snabb på undanvind vilket kan ge en förklaring till namnet Slör. Akterspegeln var mera rektangulär med skarpare slag och stäven flackare och mera ”bullig” än på en stjärnbåt. Detta gav längre längd i vattenlinjen och god gång vid just slör. Däremot var stävens utformning till stor nackdel vid kryss i krabb motsjö då båten tenderade att bara ligga och klafsa och tappa fart. Olle Tobisson berättar (2012-01-19) att nr *312 på den tiden köptes till Styrsö av Bo Hansson. Båten var ”omklassad”, d v s det var en gammal pojkbåt, som senare mätts in som Stjärnbåt. Uppgiften om byggår i registret (1924) verkar bekräfta detta.
Detaljer: Rorkulten var inte av instickstyp som på stjärnan utan träddes uppifrån på rodret som på en J 10. Rita hade smal skarndäck.
1944
Pojkbåten Rita mättas förmodligen in detta år som Stjärnbåt 312. Det var flera Pojkbåtar som mättes in detta år. Därav det höga numret.
1947
*312 Slör köps av Lennart Hammarberg, Budskär.
*312 Slör med Lennart Hammarberg, BBK deltager i Kullaviksdagen
1950
*312 Slör med Lennart Hammarberg, BBK deltager i Kullaviksdagen
1951
*312 Slör säljs av Lennart Hammerberg, Budskär till Gilbert Holmströms pappa. Båten får namnet Caramba. Gilbert skriver 2012-05-07: Vi köpte båten i juni 1951 av Lennart Hammarberg från Budskär. På grund av stort renoveringsbehov var priset lågt, 750 kr. Finast på båten var masten som ovanligt nog hade ränna för storliket. Kalvsund blev hemmahamn.
Namnet Caramba kom till som ett förädlat kraftuttryck när medtävlarna gick om i lä på kryssen.

Epost från Gilbert Holmström 2017-03-08:
Hej Anders, Råkade hitta detta foto från Augusti 1951.
Båten är här i originalskick med låg sarg och smala skarndäck.
Seglet är från 1944 sytt av Hasses i Göteborg i ganska grov svensk duk.
Når nätt och jämt upp till märket i masttoppen.
Kanske ett uttryck för begränsad materialtillgång under kriget?
Användes senare som stormställ.
Det var en enormt mäktig känsla att som 13 åring få bli stolt ägare till en stjärnbåt.
Kallades även junior-sexa. En havets vinthund!
Obs, båtmössan med GKSS märke. Bästa hälsningar
Gilbert
1952
*312 Caramba. Detta år gjordes en helrenovering. Däcket dukades om, skarndäcket breddades till maxmått från kappen och akteröver och försågs med en hög inåtlutande sarg som var obekväm men funkade bra i hårt väder. (se bilder) Köpte nytt Syversen bomullsställ. 1952-07-17 *312 Caramba sjösätts denna dag.



1953
*312 Caramba med Gilbert Holmström, SSMK deltager i distanskappsegling Stenungsön -Stången. Jarl Johansson gastade åt Gilbert Holmström ibland.
1954
*312 Caramba med Gilbert Holmström vinner 1:a pris vid Arendals SS, troligen med Jarl Johansson som gast.
*312 Caramba med Gilbert Holmström GKSS deltager i Kullaviksdagen.
*312 Caramba med Gilbert Holmström SSMK, deltager i distanskappsegling Stenungsön – Stången, Uddevalla och kommer 3:a.
*312 Caramba med Gilbert Holmström deltager i SS Vikens 75 års jubileums regatta och tar ett 2:a pris.

Gilbert skriver 2019-01-21 då jag fick ovanstående artikel av honom:
Idag kan man häpna över att dagspressen på 50-talet tog sig tid att skriva om och ge utrymme åt referat från lokala regattor. Numera verkar t.o.m. Marstrandsregattan, en institution, vara nedlagd. Ungdomens båtliv blomstrade. Stjärnbåtar, jullar och ekor svärmade över hela Bohuskusten.
Är tacksam över att fått vara ung under denna underbara epok


1955
Epost från Gilbert 2017-03-20:
Hej Anders!
Hittade denna bild från sjösättning på Kalvsund våren 1955.
Min far hade bytt ut dom två främre kölbultsmuttrarna mot specialtillverkade höga kupolmuttrar med hål för en kraftig stålwire.
Wiren bildade med hjälp av två wirelås i var sin ända, två öglor i höjd med kappens överkant som sedan krokades fast i kranen.
Båten balanserades och lyftes sedan skonsamt i kölbultarna.
Tyvärr solreflexer i kameralinsen.
//Gilbert

Vykort är en kopia av fotografiet som beskrivs i texten.
En annan detalj i bilden som nog inte alla numera känner till. Jag vill minnas att GKSS junioravdelning på den tiden disponerade den lilla gröna byggnaden med tillhörande flaggstång i anslutning till restaurangen. Till vardags vajade här nationsflaggan men vid kappseglingar brukade GKSS vimpeln hissas.

Gilbert Holmström skriver på Trettondagsafton 2017-01-05 :
1. Denna tavla fick jag i julklapp av konstnären Amie Gustavsson 1957. Hon målade den efter ett vykort från en junimorgon 1955 när jag låg vid norra bryggan i GKSS hamnen och väntade på en båtspekulant.
Fotografen bad mig segla fram och tillbaka framför restaurangen för att skapa liv och rörelse i bilden. Nu kan målningen ses som ett historiskt dokument över Långedrags gamla restaurang.
2. Till höger: Denna vackra mockakopp av silver med ett emaljerat V är 3:e pris i distanskappseglingen Stenungsön – Stången vid SS Vikens 75 års jubileumsregatta 1954. Det var strålande sol med lätt västlig vind och Janne Bräutigam med *297 Cherio ledde från start. Vi låg länge tvåa i hård kamp med brodern Hans Bräutigam i * 354 Sagitta som alltmer närmade sig i lovart och, tack vare en svag pust av den mojnande vinden, snopet gled förbi oss precis på mållinjen.
På regattan nästa dag fick vi dock revansch då vi besegrade Sagitta och kom tvåa efter ohotade Janne Bräutigam.
3. I mitten en Orreforsvas som 1:a pris på Arendals SS kappsegling i juni 1954. Detta är det enda förstapris som jag lyckades vinna i stjärnbåtsklassen i hård tävlan mot två båtar: *302 Luff med Sigvard Stenberg och *202 Pinoccio med Lars Tobisson vid rodret. Det var bara vi tre som startade. I tidningsklippet står det om starten och att vinden vred sig efterhand så det blev nästan ingen kryss utan mest slör. Detta var Carambas bästa bog och faktiskt hette båten Slör på 1930-talet vilket jag då inte hade en aning om. Hon gjorde verkligen skäl för det namnet.
4. Den lilla bucklan till vänster är 11:e pris från Hovåsdagen 1955. Jag hade en tolvåring som ”gast” som ville köpa båten ( men det fick han inte för sin far). Jag såg en kompis, Gittan B stå på bryggan och kasta längtansfulla blickar och eftersom det ändå bara skulle vara en demonstrationssegling fick hon också hänga med. Solen gassade och det blåste en lätt västlig vind, en perfekt sommardag. Starten gick och efter första slaget låg vi redan hopplöst efter i kön av minst 40 båtar. Klungan slog norröver mot Näset i John Albrechtssons kölvatten. Han var den på förhand givne vinnaren med sin snabba * 304 Cherie. Vad göra? Även en vinnare kan göra felbedömningar men segrar ändå i kraft av sin snabbare båt. Jag valde därför att chansa och göra motsatsen och kryssa söderöver mot Amundön. Långa slag djupt inne i grunda vikar där gastarna fick kränga i lä så vi inte fastnade i dyn. Där slapp vi motsjö och stäven klöv en nästan spegelblank vattenyta. Vid sista udden seglade vi slalom genom en klunga av laxstänger och hade strax kurs mot rundningen vid Kumleskär. Jag upptäckte då att vi hade seglat ikapp minst 25 båtar. På den avslutande länsen blev vi passerade av någon båt med lättare last, men i mål kom vi som nummer 11.
Det blev min sista kappsegling med * 312 Caramba.

*312 Caramba med Gilbert Holmström får 11:e pris på HBK:s Hovåsdag.
*312 Caramba säljer Gilbert Holmström båten till Jan Rosén, som är kusin till Bo Hansson för 2000 kr.
*312 Caramba med Jan Peter Rosén, KKKK deltager i Kullaviksdagen.

1960
*312 Caramba säljs av Jan Rosén till Gerd Johansson, Hönö.
1961


1963
*312 Caramba med Ralf Lidholm deltager i Kullaviksdagen.
1964
*312 Caramba deltager i Hovåsregattan.
*312 Caramba med Rolf Lidholm deltager i Kullaviksdagen

2012-05-10 *312 Gilbert Holmström skrev:
Hej,
Här en bit av en skörad Ratsey & Lapthorne stor som blivit kvar som en relik från 40-talet.
Bästa hälsningar
Gilbert

2013
