Hoppa till innehåll

63

1930?
*63 är troligen byggd på 1930-talet av Lööfs varv.

1933-1934
*63 Lill-Putte ägdes av Jacob Engvall, Gävle SS.

1935
*63 Lill-Putte deltager i Volontärernas Sandhamnsregatta med A. Johansson som rorsman.

1935-1942
*63 Löjan ägs av C. Nygren Gävle SS.

1943-1944
*63 Löjan ägs av av C. Rahm, Gävle SS.

1945-
*63 Bombi-Bitt ägdes av familjen Dybeck, Gävle.
Sten Dybeck berättar 2012-07-27 i brev: ”Jag minns att vi endast fick använda svenska segel under kriget. De var hårda och osmidiga. Vi förlorade alltid i kappseglingar i Gävlebukten. Båten gick saktast. Så tog kriget slut och vi fick använda de engelska originalseglen och vi vann. Det var en skön känsla.”

1949
*63 Löjan ägs av C. Dybeck, Gävle SS.

1950-1955
*63 Bombi-Bitt seglades av Sten Dybeck, Gävle SS.

*63 Bombi-Bitt med Sten Dybeck vid rodret 1950 utanför Gävle.


1954
*63 Bombi-Bitt seglas av Sten Dybeck, Gävle SS.

*63 Bombi-Bitt utanför Gävle 1954. Sten Dybeck seglar tillsammans med sällskap.


1956
*63 Bombi-Bitt seglas av Eva Dybeck, Gävle SS.
Mail från Sten Dybeck 2012-07-23
Hej Anders
Ja. 63:an känner jag väl till; byggd av Lööf. Vår familj ägde den på 40 talet. Först kappseglade min bror Clarence sedan jag och sist min syster Eva med båten. Det finns naturligtvis massor av minnen med den. Hör gärna av dig och berätta vad du vill veta så kan jag nog svara.
Stjärnbåtar var populära i Gävlebukten där vi bodde då och bor på somrarna.
Trevlig sommar
Sten


1956 – 1960
*63 ägs av Gunnar Jacobsson som hade båten på Kråkenäs, Stenungssund. Köptes i Henån på Orust. Gunnars döttrar Yvonne och Agneta seglade båten. Gunnar (99 år) var tillsammans med sin dotter Agneta på Båtmässan i Göteborg febr 2016.

1962
*63 Surfing Bird köps av Tony Ribbås i Stenungsund. De seglar ner den till Gottskär. De övernattar vid färjeläget vid Marstrand. De råkade ut för både stiltje och kuling på nerseglingen till Gottskär. Tony Ribbås bodde på somrarna i Gottskär.De hade båten vid boj i hamnen och det kostade 50 kr per sommar.

1966
*63 Surfing Bird säljs av Tony Ribbås för 1000 kr.

1985
*63 köptes av Ann Dynehäll

2000
*63 Stjärnan sågades upp i Strömstad detta år. Båten ägdes då av Ann Dynehäll.

2013
Hej Anders,
Min man var och pratade med dig (tror jag) på mässan. Jag köpte Stjärna nr. 63 i mitten av 80-talet. Tror 1985-86. Jag var då 16 år. Köpte den av min kusin Michael Karlsson, vet ej hur länge han haft den, eller vem han köpt den av. Jag hade Stjärnan på vårt sommarställe, Lökholmen utanför Strömstad. Båten var i rätt dålig skicka redan när jag köpte den. (Hade fortfarande orginalsegel i bomull! – som jag aldrig hade råd att byta ut). Jag fick hjälp av mina föräldrar (som själva seglat stjärnbåt i sin ungdom) att göra en lite större renovering första våren, bl.a. byte av däcksduk och en del snickerarbeten. Jag hade sedan båten i cirka 15 år. Gjorde flera försök att få den i bättre skick. Nitade bl.a. om en massa bord. Försökte även hitta finansiering för större renovering via några ”kulturstipendier”, men lyckades inte med det. Var även i kontakt med en läkare i Stockholm som jag tror bildat någon typ av Stjärnbåtsförening där. Var så pass ung att det var svårt att själv finansera, även om jag fick en del hjälp av mina föräldrar. Hade behövt ha båten inomhus över en vinter för att klara ro i hamn projektet. Eftersom båten låg upplagd på vårt sommarställe, var tiden för renovering begränsad till de helger på våren som vi åkte till stugan. Alldeles för lite tid, för lite pengar och i viss mån begränsade kunskaper gjorde att båten så småningom förföll och runt år 2000 så gav jag upp hoppet om att få ordning på henne. Så med sorg i hjärtat fick min far tillåtelse att såga upp henne. Jag önskar att jag hade känt till er förening, eller hittat någon eldsjäl som velat ta över. Det var en fröjd att segla henne. Det blev alltid mycket uppmärksamhet kring henne, hon var så fantastisk vacker. Känner mig som en riktig skurk som slaktade henne, hade nog försökt hitta en annan lösning idag, men vid den tiden kändes det som att jag var rätt ensam om att vara Stjärnbåts-fantast. Jag och min man köpte sedermera en lika fantastisk J14 i Mahogny, som vi seglade Saltholmen-Strömstad t.o.r. 4-5 somrar i rad. När barnen kom var vi dock tvungna att byta upp oss och vår J14 seglar nu på Norska kusten.
Med vänlig hälsning
Ann Dynehäll
2013-02-28


Hej Ann,
Trevliga berättelser som jag lagt upp under *63 och *303.
Har du mer att berätta och bilder på båtarna så är jag tacksam om jag får scanna in dem och lägga ut dem. Jag har ingen bild på 303 och inga sena bilder på 63.
Ha det bra.
Hälsningar Anders

Hej igen Anders,
Vad kul, skall gå in och titta på sidan igen. Jag fixar lite bilder och skickar. Bortrest nästa vecka så det dröjer ett par veckor. Har både bilder på *303 från 50-talet och senare bilder på min 63:a. Tack så länge! /Ann
2013-02-28
11:03

Hej Ann!
Jag fick ditt mail via Anders Wiss (en sann entusiast)
Jag det var ju tråkig läsning men samtidigt gav det uttryck för den speciella känsla vi alla känner.
Men sörj inte över tidigare beslut. Det finns gränser för vad som är möjligt.
Vi tackar dig för att du berättade detta och hoppas du följer med vad som händer i alla fall.
Kanske vi t.ex. kan locka dig till Långedrag 6-8 juni?
Hälsn Dick Berghede
2013-02-13

Hej Dick,
Tack för det! Jo, det var onekligen speciellt. Jag är väldigt glad för min historia med min Stjärna, den präglade mig. Det var så mycket själ i den lille båten. Förstår egentligen inte hur jag som 16 åring fick för mig att köpa henne. Men det var en speciell sorts kärlek både till trä, historiens vingslag och seglingen. Lukten av nylackad träbåt gör mig fortfarande lyckli
g!

Mina gamla bomullssegel sparade jag och klippte sen ut stjänan och numret och de sitter nu inramade väldigt fint hemma på väggen, så den gamle båten finns med mig fortfarande. Hade dessutom en del gamla träblock som pryder spiskransen hemma, rorkulten tror jag också är sparad någonstans, riggen sitter på berget vid vår sommarstuga, pryds med flaggspel vid högtidliga tillfällen. Så roligt att ni numera är några som vårdar de gamla båtarna, de är verkligen värda ett bättre öde än min stackars båt fick. Jag skall absolut försöka ta mig till Långedrag på seglingarna i juni.
Ha det gott! /Ann