Hoppa till innehåll

Ålandsbåten

2012
En Stjärna 66 är funnen på Åland.

Epost från Rolf Paulin:
Hej på er!
Här en spännande nyhet.
Bengt Lindström har just innan man tänkte elda upp den tagit hand om en Stjärnbåt som inte varit i sjön på många, många år.
Hon byggdes av en båtbyggare men blev efter ett par år stående inomhus på land.
Han bor i Mariehamn på Åland.
Boken börjar nu ta sin slutliga form. Troligen gör jag ett avtal med Peter Skanse, som gav ut boken om Långedragsjullen, om tryckning och distribution.
Hälsningar!
Rolf

Epost från Bengt Lindström:
Hej Rolf.
Här är bilderna som jag lovade skicka dig. Sickar lite info i ett skilt mail
Mvh
Bengt

Epost från Bengt Lindström:
Hej Dick
Den har inte blivit liggande hos mig utan jag hittade den 2 dagar innan den höll på bli uppeldad. Så jag tog hand om den för en billig peng. Kunde inte se en hondurasmahogny båt bli uppeldad…
Som jag skrev i samband med att Rolf fick bilderna som också finns på hemsidan under historik så har en hel del hänt. Nu är hela båten renskrapad och inoljad med balsamterpentin/linolje blandning. Vi har också bytt ”rufftaket” eftersom när vi skulle ta bort gamla duken så följde en stor del av virket med eftersom det verkade som om dom limmat duken?!.
Nu kommer nog projektet att gå i vila tills vårsolen kommer med möjlighet för lackning , bottenmålning och sedan riggning.
Jag har med intresse följt mejl jag fått av er och ni verkar vara en livlig förening med många ivriga. Har planer på att resa ner till mässan i Februari för att om möjligt träffa er och få se en båt som är färdigt med riggad ( Har intensiv reseperiod i jobbet då så bara jag får till det). Men det är nog nästan ett måste för att underlätta vårens sysslor.
Bifogar två bild på båten som renskrapad och inoljad.
Mvh
Bengt

Epost från Bengt Lindström:
Hej,
Det verkar som om den inte har blivit inmätt eftersom det saknas allting. Dokumentation, märkning på båten och också i seglen.
Hälsningar Bengt

Epost från Bengt Lindström:
Hej igen Jag har ringt runt till lite herrar som är släkt med framlidne förstaägaren. Och hittade lite godis om min stjärna.
Den är byggd i ett källargarage i Ödkarby Saltvik på Åland. Och enligt släkten har den aldrig kommit bort från hemma vattnen.
Första ägare var Ludde Björklund och han lät båten byggas hemma på sin hemgård. Då han hade flyttat till Stockholm redan då så blev hans bror och vän till dem som fick uppdraget att bygga. Byggarna hette Magnus Björklund och Rulle Boman.
Dessa två hade som yrke att bygga ”små” båtar som ekor och snurrbåtar. Så kunskapen fanns för båtar och trä.
Den byggdes vintern 1966/1967.
Har lite hopp om att finna ritningar och dylikt för det lär finnas en del sparat hos Bomans. Kräver att släkten är välvillig.
Som kuriosa kan nämnas att källargaraget är idag Ålands egen kändis kocks vinkällare. Han är Michael Björklund som vunnit Årets kock både i Sverige och Finland samt gör bland annat tv programet Mat så in i Norden.
Sedan en fråga:
Det skulle vara roligt att mäta in båten och registrera den. Hur gå till väga ?
Trevlig Lilla jul
Bengt