Mötet den 4 februari 2015 i GKSS Stjärnbåtssektion

Göran Petersson hälsade de 34 deltagarna välkomna till mötet och passade samtidigt på att tacka Bengt Wallin från Båtmässan för den kostnadsfria lokalen.

Dick Berghede framförde en kort historik över vad som hänt sedan hösten 2012, och en presentation över GKSS Stjärnbåtssektion och Stjärnbåtskonsortiet.

Rudolf Aust från Uppsala, vars farfar skänkte marken i Långedrag till GKSS hamnbygge en gång i tiden, har kvar sin Stjärna som han fick när han var 12 år. Nu är han en bit över de åttio. Även Ragnar ”Ragge” Lindstedt från Baggensfjärdens BK var gäst. Han bygger sedan några år Stjärnor i plast.

Anders Wiss från Torsby, upphovsmannen till det nostalgiska Stjärnbåtsintresset, berättade lite kring Stjärnbåtens Hemsida. Anders jobbar även med Tärnungen och Kosterbåtarnas historia.

Dick berättade om lokalen vi har tillgång till i Nol och där vi f.n. har sju Stjärnbåtar. Vi var glada i Seldéns lokal i Fiskebäck 2012-13, och lika glada i SAAB:s gamla växellådsfabrik som vi hade tillgång till 2013-14. Men dagens lokaler i Nol går utanpå allt! Tack Göran Petersson och ett jättetack till fastighetsägaren Svenska Hus, Hans Eliasson. I Verkstaden är det full fart tis-, tors- och lördagar mellan kl. 10 – 15. Alla intresserade är välkomna på besök.

Vi har två båtar med på årets Båtmässa. I Veteransbåtshallen har vi Stjärna 66 nr. 527, ägare Christer Gyberg, samt en båt under renovering, Stjärna 490 Barracuda, som ägas av Stjärnbåtskonsortiet.

Claes Sjölin presenterade sitt nybygge, * 535 Alma, som just nu byggs av Jesper Wilén, Classic Yacht Service i Grundsund. Den kommer att segla i sommar och beräknas kosta en bit under 400,000 kr.

GKSS mätningsman Peter Warfvinge talade om fördelarna med ovanstående nybygge då han räknade med att ha denna båt som ”mallbåt”. Båtritningar har tagits fram och kan köpas för en billig penning. Det blev också en diskussion gällande möjligheter till ett handicapsystem då det visat sig att Stjärn- båtarna som vägts i Nol har viktskillnader på över 100 kg. En del åtgärder ventilerades. Pelle Petterson gav som båtkonstruktör sin syn på problemet. Inga beslut fattades utan alla ombads att fundera vidare.

I sommar hoppas vi på en hel del kappseglingar i Konsortiet & GKSS regi. Först ut är Klassiska Regattan den 6 juni med besättningar ur arbetarstaben från Nol. Söndagen den 7 juni blir det kappsegling i lottade båtar, typ 100 års jubileet. Sedan är det tänkt att ha seglingar tisdagar & torsdagar i Långedrag, Kössöseglingen den 16 juni, Styrsö Runt lördagen den 27 juni m.m.                               I augusti, 22-23, är vi med under Sekelskiftsdagarna i Marstrand.

I Stockholm avgörs SM (StjärnbåtsMästerskapet) helgen 8-9 augusti.                                                                                                                      Baggensfjärdens Båt Klubb är som vanligt arrangör av detta Mästerskap.

(Ytterligare två gamla Stjärnbåtsseglare valde att vid mötet ansluta sig till Stjärnbåtskonsortiet                                           vilket ger dem möjlighet till att kappsegla Stjärna i sommar)

 

GKSS Stjärnbåtssektion                                             Stjärnbåtskonsortiet